2020. június 05. (péntek)

Magyar falu

Információsfal

Tolcsvai Általános Iskola 2020-ban ballagó diákjai

Tolcsvai Általános Iskol...

A Tolcsvai Általános Iskola 2020-ban ballagó diákjai: Sok...

Kisfaludy Turisztikai Fe...

FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Magyar Turisztikai Ügynökség, minta M...

Magyar Falu arculati kézikönyv

Magyar Falu arculati kéz...

Jelen arculati kézikönyv a Magyar Falu Program arculatának f...

baz megyei kormanyhivatal

terkep-icon

Tolcsva

×

Figyelmeztetés

Nem sikerült betölteni az XML-fájlt

Elhunyt Dr. Antalóczy Zoltán

Írta:  péntek, 14 június 2019 13:03

Tudatjuk Tolcsva község lakosaival, és mindazokkal, akik ismerték, hogy Dr. Antalóczy Zoltán nemzetközi hírű szívgyógyász orvos, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, filozófus, a Magyar Kultúra Lovagja életének 96. évében elhunyt.

A professzor 1923-ban született Tolcsván. Édesapja Antalóczy István elemi iskolai igazgató-tanító, édesanyja Cziráky Erzsébet (a Kincsem kastélyt tervező Cziráky Ferenc lánya). Egyetemi tanulmányai alatt jelent meg első kiadványa, később pedig évtizedeken át generációk tanulmányait segítette magyar és angol nyelvű szakkönyveivel, melyeken orvos nemzedékek nőttek fel. 1957-től a balatonfüredi Állami Szívkórház főorvosa volt. 1960-ban szerezte meg az orvostudományok kandidátusa, azt követően pedig 1969-ben az orvostudományok doktora akadémiai fokozatát.

Vezetésével egy munkacsoport alkotta meg és szabadalmaztatta a Triaxicardiometer analóg komputert, amely alkalmas volt a szív térbeli elemzésére, és ami az alapja volt az elektrokardiográfiának (EKG), valamint a Globális Helymeghatározó Rendszernek (GPS). A világon elsőként 1988-ban munkatársaival szabadalmat nyert egy másik találmányuk, a testfelszíni potenciáltérképek holografikus úton történő ábrázolása.

Érdemei elismeréseként 2014-ben Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testülete nevében Csoma Ernő polgármester Tolcsva díszpolgárává avatta Dr. Antalóczy Zoltán professzor urat.

A temetés időpontjáról a hozzátartozók később intézkednek.

Fotó: Szajkó József

tokaj-vilagorokseg

uszt-logo-trans

umft-logo-trans