2024. április 26. (péntek)

Kerékpár kölcsönzés

bicikli kolcsonzes

Tájékoztatjuk a kedves vendégeinket, hogy lehetőség van kerékpárbérlésre Tolcsván a Borászati Kultúra Házában.
Napi kölcsönzési díj: 2500 Ft, Helyi lakosoknak: 2000 Ft

A részletekről érdeklődjenek munkatársainktól az alábbi telefonszámok valamelyikén:

+36 47 384-217
+36 30 953-4438

szakkor banner 300x600 201028

Webkincstár

Babakotvenyes

Kép1 allampapir

Magyar falu

baz megyei kormanyhivatal

Információsfal

Pályázati kiírás közműve...

Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testülete a munka törv...

Tájékoztató hulladékgazdálkodási díjmentességről

Tájékoztató hulladékgazd...

Az elmúlt években jegyzői igazolás alapján az önkormányzat, ...

terkep-icon

Testvérvárosi találkozó és szüreti hétvége Tolcsván

Írta:  péntek, 26 október 2012 15:27

Európa a polgárokért Uniós pályázat keretében rendeztek testvérvárosi találkozót 2012. október 19-21. között Tolcsván. A pénteki nap a szakmai konferenciáról szólt, míg a hétvége a szüreti mulatságról.

A szakmai konferencia keretében Dr. Hörcsik Richard Zemplén Országgyűlési képviselője, az Európai ügyek Bizottságának Elnöke tartott előadást a megjelenteknek. A képviselő a – 2014-2020 közötti Európai Uniós költségvetés tervezése kapcsán – beszámolt a jelenleg is tartó Uniós költségvetési időszak Magyarországon történt főbb eredményeiről, kiemelve a Zemplén térségében megvalósult pályázati programokat.

Dr. Hörcsik Richárd elmondta, hogy eleinte még tanulnia kellett az országnak a pályázási folyamatokat, mostanra azonban mind a támogató szervek, mind a pályázók jól teljesítenek.

Kiemelte, hogy a Kohéziós alapoknak – amelyek a felzárkózást szolgálják – nagy szerepük van térségünkben. Utalt arra, hogy a nemrég Sárospatakon megtartott Visegrádi Négyek Európai Ügyek Bizottsági elnökeinek találkozóján sikerült kialakítani a közös álláspontot, amelyet majd az országok képviselni fognak az Európai Parlamentben. Ennek alapján az a cél, hogy a jövőben se csökkenjen a Kohéziós támogatások aránya, hiszen ez a vidék fejlődését nehezítené. A képviselő azt is hangsúlyozta, hogy Tolcsva Község számára is a pályázatokból adódó fejlesztési lehetőségek és a nemzetközi pályázati lehetőségek hozhatnak majd sikert a jövőben. Ez utóbbihoz jó alap a két éve létrejött lengyelországi Korczyna város megkötött megállapodás.

Zemplén országgyűlési képviselője ezúton is gratulált a Mikro-térségi Központhoz, - amely uniós forrásból épült – hiszen egyre több közösségi rendezvénynek biztosíthat majd teret.

A képviselő előadása után a házigazda polgármester, Csoma Ernő tájékoztatta a Mikro-térségi Integrált Szolgáltató Központ pályázatról és az épület hasznosításáról a szakmai nap résztvevőit. Tolcsva polgármestere pályázati terveik között kiemelte, hogy továbbra sem mondtak le a Tolcsva-patak meder helyreállításáról, egyúttal a csapadékvíz elvezetés megoldásáról; várják a pályázati lehetőséget a pincesor átalakítására és a Kastély-park rehabilitációjára is Európai Uniós forrást szeretnének igénybe venni. A település főutcájának felújításához az országgyűlési képviselő segítségét kérte, hiszen ez az út nem önkormányzati, hanem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében áll.

A testvértelepülés, Korczyna polgármestere a szakmai nap keretében mutatta be nyertes és végrehajtott pályázataikat. Jan Zych kiemelte, hogy számukra a közösségi terek, a sport, és a közlekedési elérhetőség javítása élvez prioritást. Hozzátette, hogy a határon átnyúló pályázati programok keretében Tolcsva Község Önkormányzatával közös pályázat benyújtásáról is megkezdik az egyeztetéseket.

Összefoglaló a szüreti programokról

Nagy öröm volt Tolcsván, hogy számos helyi érdeklődő mellett turisták is részt vettek a Szüreti programokon, amely szüreti felvonulással kezdődött. A település utcáit járták be a feldíszített mezőgazdasági gépjárművekkel, a felvonulókkal, néptáncosokkal és Korczyna település fúvózenekarának kíséretével.

szuretinapok2012

Napközben közös főzésre majd ebédre is sor került, illetve látvány szőlőpréselésre is volt lehetőség.

Természetesen a játékos ügyességi vetélkedő sem maradhatott el. Az estét Szüreti bál gazdagította.

A hétvége záró napja, vasárnap a Testvérvárosi Emlékpark felavatásával, megszentelésével folytatódott, majd szentmise vette kezdetét a Római Katolikus Templomban. Napközben az érdeklődők rajzkiállítás keretében ismerhették meg Korczyna testvértelepülést.

Fotó: Nádassyné Abrankó Erzsébet

 

tokaj-vilagorokseg

uszt-logo-trans

umft-logo-trans