2017. június 26. (hétfő)

Információsfal

XIV. Tolcsvai Borfesztivál 2017. augusztus 4-5-6.

XIV. Tolcsvai Borfesztiv...

Örömmel tudatjuk, hogy mostantól rendszeresen jelentkezünk a...

Borfesztivál 2017 augusz...

Tolcsvai Borfesztivál program: 2017. augusztus 4. péntek: ...

Trianoni megemlékezés

Tolcsván (a Pünkösdre való tekintettel) június 10-én tartott...

Százéves díszpolgárt kös...

A százéves Kovács Béla Kolozs nyugalmazott tanár lett a Bors...

Bortúrázók Éjszakája Tolcsván

Bortúrázók Éjszakája Tol...

Idén tizenhat helyszínen kóstolhatjuk meg a tolcsvai borok l...

terkep-icon

csokonai

Tolcsvai Szirmay—Waldbott-kastély Látogatóközpont

Tolcsvai hírek

Borfesztivál 2017 augusztus 4-6

2017. június 22., csütörtök 06:22

Tolcsvai Borfesztivál program:

2017. augusztus 4. péntek:

Bormúzeum udvara:

-          17:00-19:00 Joe Fritz Jazz Band

Kastélypark:

- 17:00 Megnyitó ünnepség

- 18:30 Csillag Musical Társulat 60 perces „Retro Party” műsora

- 21:00 Rácz Gergő 90 perces élő koncert, vendég Kocsis Tibi

- 23:00 Dj Regős retro bulija

 

2017. augusztus 5. szombat:

Világörökségi Pincesori Színpad:

-          17:00Union Rézfúvós Kvintett 60 perces műsora

Bormúzeum udvara:

- 17:00 Karády István és Vreczenár Péter 120 perces műsora.

- 20:00 Pély Barna 60 perces szóló koncertje.

Kastélypark:

- 17:00 Ildi Rider zenekar 60 perces koncertje.

- 19:00 Kolozsvári Operettissimo Együttes 60 perces koncertje.

- 21:00 Majka&Curtis Live 90 perces élő koncertje.

- 23:30 Dj doTi (Kovács Dóra lemezlovas) 90 perces műsora.

 

2017. augusztus 6. vasárnap:

Római Katolikus Kisboldogasszony templom:

-          11:00 (a mise után) A Sárospataki Művelődés Háza Kamarakórusa fél órás koncertje

Világörökségi Pincesori Színpad:

-          Agyagbanda 60 perces koncert és örömzenélés a pincék között

Bormúzeum:

- 17:00 Titi együttes 2X45 perces koncertje.

Kastélypark:

- 17:00 FG-4 Illés és Fonográf Emlékzenekar 60 perces koncertje

- 19:00 Dallos Bogi 60 perces koncertje

- 21:00 Apostol együttes 90 perces koncertje.

- 23:00 Tűzijáték

A zenei programok mellett a Bormúzeumban a Hollóházi Porcelán Manufaktúra kitelepült kisműhelyébe várják a vendégeket, akik maguknak festhetik meg a kiválasztott porcelán tárgyakat. A tájháznál a szüleink, nagyszüleink által sokat emlegetett Elfeledett ízek konyhája várja azokat, akik még emlékeznek rá, és azokat, akik csak hallottak róla. Szombaton és vasárnap pedig a korán kelőket igény szerint túrázni invitáljuk a szőlővel borított dűlőkre.

A változás jogát fenntartjuk!

Trianoni megemlékezés

2017. június 15., csütörtök 06:38

Tolcsván (a Pünkösdre való tekintettel) június 10-én tartottuk a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Trianoni megemlékezést. Peremiczki László után Páll Miklós atya mondta el emlékező gondolatait. A rendezvényen a Tolcsvai Dalkör által tolmácsolt dalokat hallhatta a közönség. A megemlékezésen Csoma Ernő polgármester és Dr. Regéczi Zoltán leleplezték azt a kopjafát, amely a mai Szlovéniában, Muravidéken, Lendván készült, és amely az előzőek után (Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Őrvidékről és a Felvidékről érkeztek) hetedikként hirdeti, hogy Tolcsva lakosai nem felejtik a határon túl élő magyarokat. Köszönjük a szervező munkát a Magyarokért a Kárpátok Gyűrűjében Alapítvány munkáját, Hermann Lászlónak a gyönyörű kopjafát, a támogatóknak az anyagi hozzájárulást, a részt vevőknek pedig a jelenlétüket!

View the embedded image gallery online at:
http://tolcsva.hu/hirek#sigProGalleria3763e01682

A százéves Kovács Béla Kolozs nyugalmazott tanár lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsva legújabb díszpolgára, az ünnepelt pedagógusnak Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedagógiai munkásságáért Apáczai-díjat adományozott, amelyet vasárnap adott át a Szirmay-Waldbott kastélyban tartott ünnepségen.

100 év után díszpolgári cím

2017. június 06., kedd 06:47

Tolcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete díszpolgári címet adományoz az idén 100 éves Kovács Béla Kolozs tanár úr részére. A díszoklevél átadására ünnepélyes keretek között kerül sor 2017. június 4-én 16 órakor Tolcsván a Szirmay-Waldbott Kastély könyvtárában. Az ünnepségen részt vesz Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere (aki külön meglepetéssel kedveskedik), és Veresné Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A díszpolgári cím adományozását megelőzi 14 órakor a Neue Debreczenische Kunst Alkotócsoport: Jézus élete című kiállításának megnyitója a Bormúzeum és Borászati Kultúra Házának kiállítótermében.

View the embedded image gallery online at:
http://tolcsva.hu/hirek#sigProGalleria2233119311

A Tanár Úr elévülhetetlen érdemeket szerzett a francia nyelv és kultúra magyarországi oktatásában és népszerűsítésében. Szakmai pályája és egész életműve példaként szolgál a mai kor fiatalságának. Tolcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a cím adományozásával köszöni meg, hogy 100 éven keresztül hű volt szülőfalujához.

Kovács Béla Kolozs 1917. április 17-én született Tolcsván. Az elemi iskola elvégzése után családi szálak révén került a gödöllői premontrei gimnáziumba. Hetedikes korában egy ünnepségen figyeltek fel a már szerzetesnek készülő diák jó francia kiejtésére, kiváló nyelvérzékére. Ezt követően a belga Noots Hubert rendi generális felajánlása alapján egy évet töltött a svájci Saint-Maurice-ban. Teológiai és egyetemi tanulmányait befejezve 1941-ben, Rozsnyón szentelték pappá, és elkezdett tanítani a rend gödöllői iskolájában. Kovács Béla Kolozs fáradhatatlan cserkészparancsnok is volt, emlékezetes táborokat szervezett.

1944 áprilisától tábori lelkészként szolgált. 1945-ben szovjet hadifogságba esett, csak 1947-ben térhetett vissza Gödöllőre, ahol a rendi francia általános iskola igazgatójává nevezték ki. Mivel az egyházi iskolákat államosították, a szerzetestanári hivatását nem folytathatta. Egyházi felmentést kért a papi szolgálat alól, ezt követően pedig kinevezték általános iskolai tanárnak Székkutasra.

Az ötvenes évek közepén megnősült.

Miután visszahozták a nyugati nyelvek oktatását a gimnáziumokba, Kovács Béla Kolozs 1962-től a szegedi Rdnóti Miklós, majd a Ságvári Endre Gimnáziumban tanított francia nyelvet. Számos franciaországi csereüdültetést és kulturális kapcsolatot szervezett. Hatvanöt éves korában, 1982-ben ment nyugdíjba.

A francia-magyar kapcsolatok elmélyítéséért a francia Becsületrend parancsnoki fokozatával tüntették ki kilencvenedik születésnapja alkalmából. Az elismerést a francia nagykövet Szegeden adta át. Itt elmondott beszédében így fogalmazott: „Nagyon szerettem a pályámat, mind a kettőt, a papit is, a tanárit is. Tudom azt, hogy gyarlóságból nem úgy sikerült minden, ahogy azt szerettem volna, udom azt, hogy a pályám során voltak tanítványaim között is olyanok, akiket megsértettem, vagy megbántottam türelmetlenségből. Esténként, amikor áttekintem elmúlt napomat, imámba foglalom mindazokat, akikkel kapcsolatban álltam, iskolatársaimat, rendtársaimat, régi tanítványaimat, és azt kérem tőletek is, idősebbektől és fiatalabbaktól, hogy egy-egy fohásszal emlékezzetek meg ti is rólam.”

100. születésnapja alkalmából 2017. április 21-én Szegeden köszöntötték volt tanítványai, egykori iskolájának igazgatói, Tolcsva alpolgármestere, Eric Fournier budapesti francia nagykövet és Novák Katalin államtitkár.

Béla bácsi szülőfaluja iránti hűségét az is mutatja, hogy a településre évente ellátogat. Többek között tavaly 99 évesen is elzarándokolt a településre a Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látogtóközpont megnyitójára menetrend szerinti távolsági busszal. Kovács Béla eddigi példaértékű életével minta lehet nem csak a tolcsvai, hanem elismerései alapján az egész ország fiatalságának. Hazai és nemzetközi elismertségével Tolcsvát népszerűsíti a múltban és a jövőben egyaránt.

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1930-2017-06-04-i-adas/

IMG 7031

Az EGT Finanszírozási Mechanizmus keretében pályázott a sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium  a tanulmányútra, melynek keretében kilenc fő  látogathatott el a norvégiai Voss városában található partnerintézménybe és a norvég diákok szakmai gyakorlóhelyeire.

Az ötnapos program során számos tapasztalatot szereztek a munka alapú tanulás lehetőségeiről és megvalósításáról, a norvég szakképzési rendszerről és a norvég iskolai élet szereplőinek mindennapos életéről.

A jól sikerült tanulmányút során meghívták partnereinket egy magyarországi szakmai tanulmányútra, melyre várhatóan 2017 őszén kerül sor.

Tolcsva Községet Gyarmati Lajos, a Gyarmati Sütőmester Tanműhely KFT vezetője képviselte.

http://www.zemplentv.hu/kozos-norveg-szakmai-tanulmanyuton-jartak-a-zempleni-vallalkozok-es-a-mezogazdasagi-iskola-tanarai/

 

tokaj-vilagorokseg

uszt-logo-trans

umft-logo-trans