2019. július 17. (szerda)

baz megyei kormanyhivatal

terkep-icon
Erősen felhős

-1°C

Tolcsva

Erősen felhős

Páratartalom: 72%

Szél: 24.14 km/h

  • 03 Jan 2019

    Részint felhős 2°C -2°C

  • 04 Jan 2019

    Részint felhős -1°C -3°C

Élő múlt kiállítás megnyitó

2013-ban civil kezdeményezésre egy hosszas kutatómunka vette kezdetét, melynek keretében Tolcsva község múltbeli arcáról készített fotók összegyűjtésébe fogtak a lelkes helyi emberek. A képek alapján Szajkó József sárospataki fotóművész elkészítette ugyanabból a szögből a fotók jelenkori párját és a kettőt sajátos technológiával összedolgozva egy fényképen mutatja meg a múltat és a jelent. A művész elmondta, a képek készítésének legizgalmasabb pillanatai azok voltak, amikor megkereste azt a pozíciót, ahonnan a régi képek készültek. Közben elgondolkodott, hogy vajon mit láthatott és mire gondolhatott a fotós, amikor a felvételt készítette.

A kiállítást 2014. június 28-án Salamin Ferenc Ybl díjas építész nyitotta meg, aki kiemelte, hogy jövőnk szempontjából milyen fontos az elődeink által ránk hagyott épületek felújítása és állagmegóvása. A szép számban megjelent vendégek között olyan prominens személyek is megtisztelték jelenlétükkel a kiállítást, mint Dr Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Dr Antalóczy Zoltán világhírű szívsebész professzor, Tolcsva község díszpolgára. A képkiállítás egy olyan hiánypótló érték lett a település számára, mely felbecsülhetetlen. Jó volt látni az idősebb generáció csillogó tekintetét miközben egy-egy képet vizsgáltak és jó volt hallani a rácsodálkozást, hogy „Tényleg, ez ott állt…”, „Nem is emlékeztem rá…”. De a fotók legalább ilyen kincset jelentenek a fiatalabbak számára is, hiszen sok esetben ezeket az épületeket, ezeket az utca részleteket már csak a szülők, nagyszülők elmondásai alapján próbálhatták meg elképzelni.

A kiállítás folyamatosan megtekinthető a Bormúzeum és Borászati Kultúra Házának (Tolcsva, Kossuth Lajos út 32.) emeleti kiállító termében. A kiállítás létrejöttében segítettek: Czemiczki István és családja, Csoma Ernő és családja, Dr Regéczy Zoltán és családja, Fitomark-94 Kft – Kiss István Pincészete, Gyarmati Lajos és családja, Hochrek József és családja, Horváth László és családja, Juhászné Király Enikő és családja, Kincsem Kastély Szőlőbirtok és Pincészet, Kőváry Béla és családja, Orosz Tibor és családja, Pannon Tokaj Kft, Pogácsás László és családja, Soltész József és családja, Sveda Borház, Tokaj Kereskedőház Zrt, Tokaj-Oremus Kft, Tolcsva-Bor Kft - Sajgó Pincészet, Tóth Ferenc és családja, Velkey János és családja, Weinberg ’93 Kft. Köszönjük nekik és mindenkinek, aki bármilyen formában tett a kiállítás megvalósításáért!

 

tokaj-vilagorokseg

uszt-logo-trans

umft-logo-trans